pondělí 14. března 2011

Czech Test Conference - jaké to bylo

Sice jen na jeden den z důvodu pracovního vytížení, přesto se mi povedlo aspoň na chvíli přijít na Czech Test Conference - pilotní běh (doufám že časem) pravidelné české testerské konference s mezinárodní účastí. Jak to všechno probíhalo?


Organizátorem byla parta lidí kolem česko-slovenského ISTQB boardu na čele s panem Robertem Dankaninem (ano, to je ten pán, co předsedá CaSTB, která zaštiťuje ISTQB certifikace v Čechách a na Slovensku) - kromě jiného ISTQB-certifikovaní testeři měli slevu na vstupném :-)

Již podle rozvržení programu se dala vycítit inspirace z mezinárodní testeské konference EuroStar - a to bylo velmi příjemné zjištění. Program byl rozdělen do dvou paraleních "streamů", takže jste si vždy mohli vybrat ze dvou přednášek, která vás oslovila víc. Některé prezentace byly ovšem společné pro oba streamy.

Příjemným překvapením bylo i to, že den před samotnou konferencí probíhala série půldenních workshopů, kde se daly získat praktické zkušenosti z oboru od předních světových odborníků na testování. Bohužel jsem se jich nemohl zúčastnit, nicméně kolegyně tam byla a její dojmy byly veskrze pozitivní.

Na konferencích obvykle platí pravidlo, že z workshopů si odnesete spíše praktické zkušenosti a z prezentací hlavně inspiraci, jak dělat věci lépe (přednáška "Top testing challenges we face today" byla prostě boží - lidé z Grove Consultants opravdu umí zaujmout). Vůbec největším přínosem konferencí je ale možnost promluvit si s lidmi z celého světa, co dělají podobnou práci jako vy (převahu zde měli Češi, Poláci a Slováci).

Organizace byla výborná - co mě ale dost zklamalo, byly prezentace firem ve "stáncích".
Když jsem byl v Anglii na EuroSTARu, stánků bylo kolem 50 a v každém z nich seděli zástupci vystavující firmy, prezentovali své produkty a zodpovídali dotazy zvědavých účastníků (někdy jste si odnesli i dárek třeba v podobě USB klíčenky).
Na Czech Testu bylo stánků asi 5, přičemž pouze u jednoho z nich byla prezentace produktů pro testování a zastoupení společnosti. U zbývajících jste často nalezli jen stůl a na něm několik tištěných marketingových letáků konkrétního sponzora (zde bohužel musím střílet i do vlastních řad...)
Snad příští rok bude pestřejší osazenstvo vystavovatelů (přecejen, byl to pouze první ročník začínající tradice a tudíž "věhlas" není tak velký, jako u zavedené EuroSTAR).

Závěrečné dojmy: Konference byla super, kvalitním obsahem dosahuje úrovně svého "velkého bratra" EuroSTAR. Rozhodně podobné akce pro testery doporučuji, rozšiřuje to obzory.
Stránky Czech Testu naleznete na www.czechtest.com , časem budou podle organizátorů zveřejněny PDF prezentace a doufejme i videa z akce.
Organizátorům patří velký dík, že se jim povedlo získat známé přednášející a vytvořit dobrou konferenci, kvůli které není potřebné létat někam daleko do zahraničí. Snad se mi podaří se na ni dostat i příště a na celou dobu (i když, znáte to - tester míní, projekťák mění...)

1 komentář:

  1. You arе sο awеsome! I do not suppose I've truly read something like this before. So good to find another person with genuine thoughts on this issue. Really.. thank you for starting this up. This site is something that is required on the web, someone with a little originality!

    My site :: unlock iphone for tmobile

    OdpovědětVymazat