úterý 11. května 2010

Vzdělávání testerů

Jak uchopit vzdělávání testerů? Následující poznatky vycházejí z mé zkušenosti, takže je berte s rezervou - ne vše půjde aplikovat "univerzálně".

Zásadním kritériem při výběru vzdělávání je, jak zkušenou skupinu testerů máte - podle toho je vhodné rozčlenit "zaměření jednotlivých vzdělávacích aktivit. Kromě toho samozřejmě záleží na tom, kolik prostředků (zejména finančních) můžete na vzdělávání vyčlenit.


Junioři (a nové tváře ve firmě)
Prvním vzdělávacím "kolečkem", které by měli junioři absolvovat, je takzvaná adaptace. Obvykle obsahuje sadu školení pro "seznámení s firmou", používanými metodikami a dalšími potřebnými informacemi k výkonu práce - cílem je začlenit nováčka do týmu a zajistit "kompatibilitu", například stejný postup při tvorbě testovací dokumentace.  Tato školení jsou nejčastěji interní a "plošné" - pokud se používá ve firmě nějaká "obecná metodika" (třeba RUP, ISTQB), je vhodnější kandidáty posílat na externí kurzy, pokud se to ekonomicky vyplatí (i interní školení má své náklady).
V dalších fázích je vhodné zaměřit se na prohlubování oborových vědomostí - kromě odborné literatury (Patton, ISTQB Foundation) je velmi vhodné "nováčka" nasadit na projekt s některým zkušenějším kolegou, který bude fungovat v roli mentora. Naprosto největší nárůst "vědomostí" se dosahuje reálnou prací na projektu, takže tuto možnost v maximální míře využijte.

Zkušení testeři
U zkušených testerů je vhodnější místo "plošných testerských školení" začít přistupovat k jednotlivcům individuálně - začít je jednotlivě specializovat (například na automatizované testy, zátěžové testy, test manažment atd.- podle aktuálních potřeb firmy a osobních cílů pracovníka). Mezi "plošná školení" je vhodné zařadit spíše soft-skillové záležitosti, výborné jsou třeba kurzy firmy Pragoeduca. Zkušení testeři jsou často v pozici, že samostatně jednají se zákazníkem a ne vždy to dělají správně (i když třeba v technologických oblastech excelují).
Stejně tak doporučuji uvažovat nad podporou certifikací (ISTQB, RUP, produktové certifikace) a nákupem zajímavé odborné literatury.

Senioři
Od seniorů se očekává, že nebudou pasivně čekat "jaké školení mi firma nabídne", spíše je vhodnější počítat s variantou "senior si najde třeba na netu školení/konferenci X a dá posoudit/schválit svou účast nadřízenému". Obecně je vhodnější dát jim volnost v tom, v čem se chtějí vzdělávat a jak - pokud to není v rozporu se záměry společnosti. Většinou totiž už mají úplně jasno, v čem se chtějí rozvíjet a jak těchto cílů mohou dosáhnout - pokud jim budete "nařizovat" nějaká školení, ve výsledku to může působit spíše demotivačně.
Seniory je velmi dobré využít jako školitele ostatních testerů, nebo "firemní vlajkonoše" - třeba prezentováním na známých konferencích (EuroStar, TestWarez ...), publikováním v odborném tisku nebo na internetu atd.

Motivace
Testeři se často musí vzdělávat i mimo svou pracovní dobu, takže je důležité nějak zajistit, aby byli motivováni na sobě pracovat. Někteří jednotlivci se motivují sami i bez zásahu "zvenčí", jiné je potřebné trochu "popošťouchnout" různými bonusy, kariérním růstem a jinými "HR" nástroji. Pokud chybí motivace, tak si školení jenom "odsedí" a ve výsledku z toho bude nulový efekt. Takže motivujte, co nejvíc to půjde :-)

1 komentář:

  1. Grеat goοdѕ frоm yоu,
    man. I hаve undеrѕtand your stuff pгeviouѕ to and you arе just
    extremely fantаѕtic. I reallу like what you've acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can't wait to read faг more from you.
    This іѕ really а tгеmendous ωeb sіte.



    Feel free to suгf to my blog; activate iphone without itunes
    my page > phone screen repair

    OdpovědětVymazat