sobota 23. dubna 2011

Kam na ISTQB certifikaci?

Poslední dobou na tento blog přichází hodně lidí hledajících ISTQB kurzy nebo certifikační zkoušky. Pro zájemce tedy uvádím aktuální informace, které mám k dispozici - pokud máte něco k doplnění, podělte se prosím také.


ISTQB kurzy
Pokud je mi známo, v současnosti je v ČR/SR jediný akreditovaný poskytovatel školení na ISTQB (úroveň Foundation) - společnost STEST. Ta čas od času pořádá kurzy jak v ČR, tak v SR. V případě zájmu o absolvování kurzu je nejlepší je kontaktovat.
S úrovní Advanced je to poněkud horší - nenašel jsem žádného lokálního poskytovatele školení.

ISTQB školící materiály
Pokud se chcete připravit na zkoušku samostudiem, prostudujte si ISTQB syllabus příslušné úrovně. Veškeré syllaby a slovníček jsou k dispozici na hlavních stránkách ISTQB (v angličtině), pokud zkoušku chcete absolvovat v češtině nebo slovenštině, projděte si i "lokální překlady" na stránkách CaSTB (je to nutné hlavně kvůli odlišnému pojmosloví od anglické verze).
Z knížek mohu doporučit Foundations of software testing (z této jsem se na Foundation certifikaci připravoval já), pro Advanced úroveň napsal vhodné knížky Rex Black - Advanced Software Testing - vol.1 až 3 (záleží na kterou Advanced zkoušku se připravujete; najdete je na Amazonu).
Cvičné testy na konci kapitol jsou myslím dostatečné a kupovat extra knížky se "sample exams" je zbytečné.

ISTQB certifikace
Pokud absolvujete současně i ISTQB kurz, je možné že certifikaci samotnou máte jako součást kurzu. Jestli se chcete nechat certifikovat bez kurzu, tak certifikaci zajišťuje v ČR Certifikační orgán CSQ-CERT, na Slovensku Slovenská Spoločnosť pre Kvalitu. Na certifikace se musíte předem přihlásit (na webstránkách je k tomu poměrně "zvědavý"formulář), společnosti zveřejňují nejbližší termíny zkoušek.
Nedávno jsem zjistil, že certifikaci nabízí i Inovacentrum ČVUT - tam jsou ale zkoušky dostupné jen v angličtině, jelikož to nezaštiťuje lokální ISTQB board, ale anglický BCS/ISEB.
U všech zmíněných organizací se certifikuje na všechny úrovně (Foundation Level, Advanced Level Test Manager, Advanced Level Test Analyst, Advanced Level Technical Test Analyst).
Aktuální termíny a ceny zkoušek zjistíte u jednotlivých poskytovatelů.

Přeji všem veselé Velikonoce.

4 komentáře:

  1. No po precitani blogu ma napadlo nasledovne:
    Skolenia na advanced level (Test Manager a Test Analyst) uz poskytuje aj firma STEST. Konkretne Robert Dankanin. Skoli sa podla Grove Consultants slideov a skolenie je anglicky (respektive ak je potreba zvlada aj cesky a slovensky).
    Skuska je tak isto plne v anglictine, tu nieje moznost inej.

    OdpovědětVymazat
  2. Greetings! ӏ know this is kіnda оff topic but I was ωondeгing
    if you κnew whеre I coulԁ find a captcha plugin fоr my comment form?
    I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty fіnԁing onе?

    Thanks a lοt!

    My web blog: unlock iphone 4
    my page :: activate iphone without itunes

    OdpovědětVymazat
  3. Podle stranek CaSTB firma STEST poskytuje uz jenom advanced level, foundation level poskytuji firmy CN Group a Profik.

    OdpovědětVymazat
  4. Školení pro všechny moduly (foundation i advanced) aktuálně poskytuje společnost tesena http://tesena.com/

    Občas mají i jiné "specialní" školení. Aktuálně je tam v nabídce školení na Selenium.

    OdpovědětVymazat